Какво е копирайтинг? (част втора)

Време за четене: 3 минути

Вижте също: Какво е копирайтинг? (част първа)

Някак от само себе си значението на думата копирайтинг започва все повече да се свързва със създаването на текстове за Интернет, което естествено има своето обяснение. Съвременната употреба на Интернет и особено тенденциите за унификация през последните 5 години, създаде жестока конкуренция между текстовете в тази среда.

Качественият копирайтинг стана неизменна част от всеки един интернет сайт, без значение от неговата сфера и тематика. „В началото бе словото“ важи в пълна сила и днес и всяка една публична компания се нуждае от своята корпоративна идентичност, която не се създава само с лого, а с цялостен бранд, копирайтинг и отношението между тях. Или приложено на практика – целият комуникативен процес между компания и консуматор е свързан с уместната и добре подбрана подредба на правилните думи.

Ще бъде грешно ако елиминираме от определението и класическото значение на думата копирайтинг. Терминът продължава да се използва и за обикновеното създаване на рекламен текст. Без значение дали трябва да се измислят точните слова за рекламни брошури, плакати, видео или диплянки – няма как да бъде пропусната стъпката от правилен и професионален копирайтинг.

Едно от най-ласкателните и в същото време далеч не грешни определения за професията на копирайтъра е дадено в копирайтърския сайт rocket copywriting and marketing:

„Едновременно изкуство и наука, копирайтингът е развиващото се, кумулативно знание за това, как най-ефективно да бъде използван езикът, така че да принуди аудиторията да откликне на това, което вижда. Ако дизайнът, с неговите цветове, лога, шрифтове и изображения, е сексапилният външен вид, който те кара да жадуваш една марка, то копирайтът е не само интелект и почтеност, но също така изтънченост, остроумие и чар, които те карат да се влюбиш и обвържеш.“

Но истински важният момент за това копирайтингът като средство за създаване на уникално текстово съдържание в Интернет е, когато през 2011 г. гигантът Google промени алгоритъма си на търсене. Промяната носи името Google Panda и има за цел да намали ранга на ниско-качествени сайтове или тънки сайтове, за да се покажат по-качествени обекти в близост до горната част на резултатите от търсенето. След прилагането на алгоритъма и включените към него критерии, CNET съобщава за скок в класацията на новинарските сайтове и социалните мрежи, както и за спад в класацията на сайтове, които съдържат големи количества реклама.

Още по темата:  Приложение на копирайтинг

До този момент челните позиции в Гугъл бяха държани от красиви сайтове, приличащи по-скоро на дипломната работа на четвъртокурсник по графичен дизайн, от колкото на user-friendly уеб сайт. Google осъзна, че когато една майка търси как да спре нощното напикаване на детето си, много повече я интересува качествената текстова информация по въпроса, от колкото сайт изпълнен с розови цветя, дечица и активен речник от N на брой думи, отговарящ на този на бебето й.

Google Panda направи така, че най-важните фактори за класирането на един сайт в Гугъл ще бъдат fresh content („свежо съдържание“ – редовна нова информация) и unique content („уникално съдържание“ – т.е. процеса copy-paste е регулиран и добре се класира само сайтът, който пръв дава едно съдържание, а всеки, който реши да го копира без да упомене от къде е, бива наказан).

Всичко това, съчетано с факта, че на пазара на мобилните телефони отпаднаха уникалните софтуери на всеки телефон, а бяха масово заменени с Android (собственост на Гугъл, съответно всеки, който търси в Интернет по подразбиране използва търсачката на Google), доведе до това, че големите компании и малките сайтове трябваше да се съобразят с търсещия гигант и новите му правила.

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.
Creative Commons License