Какво е копирайтинг? (част първа)

Време за четене: 3 минути

Копирайтинг е професионалното списване на разгласителни текстове. Терминът е пряка заемка от английския език, в който думата е copywriting. Буквалният превод на думата е „списване на текст“, „текстописане“ (от „copy“ — термин за текст, предназначен за публикуване; „writing“ — писане, списване, писателстване). Копирайтингът е специфична дейност в разгласата — рекламата, връзките с обществеността или „пиарът“, политическото лобиране и политическата и предизборна агитация). Текстовете, списвани от копирайтъри се ползват в Интернет, печата, телевизията, радиото, мелодии и стихове за озвучаване на рекламни клипове, уебсайтове, текстове за озвучаване и дублаж на разгласителни клипове, прессъобщения, брошури и текстове за всички останали маркетингови послания. Текстовете биват кратки като при рекламните слогани и заглавия, продължителни като при тялото на послания, издържани като проза или стих. Копирайтър (copywriter) (навлиза и преводният термин текстер, наред с текстописец) е човек, практикуващ копирайтинг. След 2000 г. процесът копирайтинг почти изцяло се практикува за Интернет.

Копирайтингът ползва ред методи с определени цели — привличане вниманието на евентуалния читател; изтъкване предмета на разгласа, тъй че марката му да се запомни; обясняване характеристиките на предмета на разгласа и на евентуалните ползи от тях за евентуалния потребител; повишаване рейтинга на сайтове в интернет търсачките (копирайтинг за SEO).

В България дейността копирайтинг започва да навлиза след 1989 г., но терминът не се използва. Преди 2008 г., дори може да се твърди, че единственото изговаряне в публичното пространство на въпросния термин е част от озвучаването на сериала „Приятели“, в който героят Чандлър Бинг (изигран от актьора Матю Пери) съобщава за новата си работа, която е „младши копирайтър отговарящ за рекламата“.

Още по темата:  Как се пише копирайтинг текст?

Копирайтърът бива или служител в рекламна агенция или сходно обслужващо дружество, или служител в търговско дружество, или практикуващ на свободна практика (фрийленсър ). Има специализирани копирайтинг агенции, предлагащи услуги като SEO и позициониране, редактиране, коригиране, оформление и дизайн.

В повечето случаи копирайтърите са част от творчески екип, воден от арт директор. Копирайтърът списва текстове под наблюдението на арт директора и по насоките, давани от него. Тези насоки пък произлизат от заданието на клиента и са пригодени към спецификата на евентуалния читател.

Копирайтърът е редактор и психолог, изкусител и съблазнител, продавач и режисьор, SEO специалист и дизайнер в едно. Човек, който превръща думите в образи, пораждащи желания.

Професионалното използване на термина „копирайтър“ в България навлиза с популяризирането на социалните мрежи и старта на използването им като част от маркетинговата стратегия на бизнесите. Корпорациите и тяхната осъзната нужда от изнасяне на бизнеса им в интернет води до наемането на професионални текстописци, а привлекателността на работата кара доста от хората с образование в журналистическата сфера, да се преориентират към новото професионално поприще.

В недалечното минало, когато все съвременните рекламни агенции са се налагали, копирайтинг е означавал самият креативен процес, в който се избистря идеята и се създава текстовото съдържание на рекламите. Сега този творчески акт се нарича „криейтив“.

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.
Creative Commons License

Още по темата:  Приложение на копирайтинг