Основателно ли WordPress е най-популярен за изработка на уеб сайтове?

Изработката на уеб сайтове е комплексен процес, който изисква проучване на пазара, на таргет групата, стуктуриране на сайта и подбор на най-качествената информация, която да достигне до вашите потребители или клиенти. Независимо дали отваряте голям онлайн магазин, или малка платформа за споделяне, едно от първите неща, които трябва да направите, е да изберете платформа за управление на съдържанието. Макар изборът да е широк, човек несъмнено иска да избере най-подходящия начин за изработка на уеб сайтове бързо, лесно и удобно за поддръжка. След съвсем кратко търсене на преден план излиза WordPress.

Вече за никого не е тайна, че WordPress е най-популярната платформа за изработка на уеб сайтове. Логично възникват въпросите защо това е така и на какво се дължи тази популярност. Още един въпрос, който ангажира потребителите е, дали WordPress е платформа, която поддържа основно блогове и може ли тя да издържи един по-мащабен сайт или магазин. Отговорите на тези въпроси днес получаваме чрез реално съществуващите сайтове за електронна търговия, които вече съществуват. Те са най-прякото доказателство, че WordPress е качествена, ефективна и лесна платформа, която може да поддържа сайтове, доста по-тежки от блог форматите. Що се отнася до популярността на WordPress и нейната предпочитаност при процеса на изработка на уеб сайтове, тук вече говорим за статистики, които да ни дадат търсените отговори и да ни помогнат при избора на подходяща платформа за захранване на бизнес страници или онлайн магазини.

Пазарният дял на WordPress е цели 33% от платформите

Ние държим нашите потребители да са запознати с възможнотсите на WordPress и с нейното широко разпространение. Ето защо сме се постарали да подготвитвим тези статистики за вас. Достигнахме до резултати, които сочат, че пазарният дял на WordPress е цели 33% от платформите, поддържащи уеб сайтове в интернет пространството днес. В това число се включват и тези без система за управление на съдържанието CMS, както и тези с персонализирана CMS. Ако се фокусираме само върху сайтовете с CMS, пазарният дял на WordPress ще стане още по-доминиращ. Нашите изчисления показват, че в такъв случай пазарният дял на WordPress ще се увеличи до цели 60%.

Спрямо другите популярни системи за управление на съдържанието като Joomla, Drupal, Squarespace, Wix, които варират между 1,8% за Wix и 5,4% за Joomla, определено можем да заключим, че WordPress бележи не само най-високите резултати, а буквално няколко пъти надминава всички останали платформи взети заедно, което го превръща в единен лидер при избора на платформа за изработка на уеб сайтове. Още нещо – тези статиски ни насочват към идеята, че няма опасност WordPress да бъде изместен от челното място от никоя друга платформа. А това, от своя страна, ѝ дава преимуществото да бъде развивана и надграждана, така че не просто да не изостава или да запазва мястото си, а да събира още повече потребители, които да формират изработката на уеб сайтове именно чрез WordPress.

За момент ще се върнем на въпроса, дали WordPress се използва само за леки и много малки уеб сайтове. Отговорът тук категорично е “Не!” За да приведем и арументация към своето твърдение се обръщаме към статистиките на BuiltWith, които имат за цел да съберат информация за 10000 уеб сайта с най-висок трафик в интернет пространството. С тази своеобразна класация могат да се направят качетсвени заключения за процентното съдържание на сайтовете, създадени с WordPress. Оказва се, че WordPress притежава цели 37,18% от тези 10000 сайта, което е съотносимо с пазарния цял на платформата в общото ползване. Това още веднъж потвърждава, че големи сайтове и онлайн магазини са изградени и поддържани именно с WordPress, което ни дава възможността да заключим, че няма ограничение от обема на сайта, което платформата да не може да понесе. Затова предразсъдъците и схващанията, че само блогове могат да бъдат създадени с WordPress са митове. Напредъкът е налице и вие няма от какво да се притеснявате.

Разбира се, сигурно се питате дали този напредък ще се увеличава и дали пазарният дял на платформата WordPress ще расте. Тук отговорът категорично е “Да!” Ако искате да научите защо това е така и как се движат статистиките, навеждащи безапелационно към тази категоричност, можете да прочетете и следващия ни текст по темата, който ще ви покаже ръста на WordPress в пазарно отношение и прогреса, който платформата за изработка на уеб сайтове бележи в последните няколко години. Очаквайте още информация!

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.