Създаване на онлайн магазин в WordPress с WooCommerce (част 2)

Време за четене: 4 минути

В предишния материал разгледахме развитието на онлайн търговията и удобството да отворите свой собствен онлайн магазин в WordPress с помощта на плъгина WooCommerce. След закупуването на хостинг и домейн и инсталирането на WordPress, с помощта на който можете лесно и удобно да развивате вашия сайт и да го персонализирате по свой образец, следва добавянето на плъгина WooCommerce. То трае едва няколко минути и вие вече сте готови сами да управлявате своя онлайн магазин и да предлагате вашите стоки. За да бъде всичко перфектно, ще ви запознаем с няколко стъпки, през които WooCommerce ще ви преведе и които са ви нужни, за да настроите магазина си и да започнете да добавяте продукти в него по най-добрия за вас начин. Ето ги и тях:

СЪЗДАВАНЕ НА ОСНОВНИ СТРАНИЦИ

Онлайн магазините са специфичен вид уеб сайтове и те се нуждаят от определени страници, за да функционират правилно. Първата стъпка от съветника на WooCommerce в WordPress е създаването на тези страници. Необходимо е да имате:

  • „Магазин“ – страницата, в която ще бъдат изложени вашите продукти във WordPress сайта ви;
  • „Количка“ – или позната още като пазарската кошница на вашите клиенти, където те спокойно ще могат да коригират добавените стоки, преди да ги поръчат;
  • „Моят акаунт“ – нещо като профилна страница на регистрираните в сайта ви потребители, където ще се съхранява информация за техни предишни покупки и те могат да управляват други подробности от престоя си във вашия WordPress сайт;
  • „Финализиране на поръчката“ – страница, в която клиентите ви могат да избират начина на доставка и плащане.
  Какво е WordPress – ръководство за начинаещи

След като вече имате нужните страници във вашия онлайн магазин, трябва просто да натиснете бутона „Напред“ и WooCommerce ще създаде за вас тези страници във вашата WordPress платформа и съответно във вашия сайт.

ЗАДАВАНЕ НА ЛОКАЦИЯ

Следващата стъпка от съветника за настройка на вашия онлайн магазин ще ви отведе до задаване на локацията. Локацията е много важна част от настройката, щото именно тя определя и показва пред клиентите произхода на вашия бизнес, използвана валута и т.н. След като въведете местоположението си, натискате „Напред“ отново.

ДАНЪК ВЪРХУ ПРОДАЖБИТЕ

Макар това да е най-безинтересната част от управлението на магазин за електронна търговия, все пак е нещо, което не можем да пренебрегнем. За щастие плъгинът на WordPress WooCommerce се е погрижил да ви даде яснота и по тази част. Първо, той ще ви насочи да изберете дали предлагате физически стоки, или не, като трябва да поставите отметка на вашия избор. Оттук нататък WooCommerce ще настрои предварително останалите подробности, свързани с доставката. Той ще ви помогне и при предварителното изчисление на облагаемите данъци според вашето местоположение. Но за да сте сигурни в числата, проверете как стоят нещата в държавните разпоредби на страната, в която живеете. След това кликнете върху бутона „Напред“.

ИЗБИРАНЕ НА МЕТОД ЗА ПЛАЩАНЕ

Всеки магазин за онлайн търговия предлага много възможности за плащане на поръчаните стоки. С WordPress и WooCommerce можете да интегрирате различни методи за плащане на вашия сайт, така че да предоставите на клиентите си по-голям избор. А после отново „Напред“. След тази стъпка трябва само да потвърдите, че основните ви настройки са направени и вие вече разполагате с един празен засега онлайн магазин.

  Практики за сигурността при изработка на уеб сайт

ДОБАВЯНЕ НА ПРОДУКТИ

Време е да добавите и първите си продукти във вашия онлайн магазин, които ще се съхраняват във вашата база данни. За да го направите, трябва да потърсите на своето табло за управление опцията Продукти/ Добавяне на продукт. Следва класическият екран за редактиране на съдържание в WordPress, който сам ще ви води да изберете име на продукта, основно описание, вид на продукта, цена и складова наличност, тегло и размери, различни цветове, категория на продукта, който предлагате и т.н. Разбира се, да не забравим и поставянето на снимка, която да показва вашата стока на клиентите. В това отношения WooCommerce е много полезен за нови потребители, тъй като ще ви предложи различни опции, които максимално да ви улеснят в добавянето на продуктите. Щом приключите с попълването на всички полета, трябва само да натиснете големия бутон „Публикуване“ и вашият първи продукт ще е вече добавен в онлайн магазина ви. Честито!

След като вече имате продукт във вашия онлайн магазин с помощта на WordPress и WooCommerce идва и приятната част да изберете облик и тема на целия магазин. Това е една от последните стъпки, тъй като, добавяйки продукт, вие вече можете и сами да видите как те изглеждат и как ще се визуализират пред вашите клиенти. WordPress е изключително богат на теми, така че вие спокойно можете да изберете най-подходящия облик на вашия магазин. А оттук нататък всичко е само въпрос на вкус. Надяваме се, че този текст ви е бил полезен и вече настройвате дизайна на онлайн магазина си. От нас успех с онлайн търговията!

  Използването на WordPress 5.1 за изработка на уеб сайтове

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.