Приложение на копирайтинг

Време за четене: 4 минути

Съществува едно грешно схващане сред хората в и извън индустрията, че копирайтинг е създаването на поразия на уникални текстове, което обаче е огромна грешка. Познанието да създаваш копирайтинг съдържание, особено в ера, в която хората е трудно да бъдат излъгани, е без съмнение индивидуална наука, дори изкуство, което съчетава в себе си качествата и познанията на журналист, PR, познавач на езика, писател, дори психолог и приятел. За всекиго е ясно, че един продукт не може да мине без описателен текст, но никой продукт не се нуждае от какъв да е текст. Основата е този текст да продава. Без това качество, самият текст няма стойност. Правилно поднесените думи са в основа на успешната продажба на продукт. И в случая „продажба“ успешно може да се замени с „консумация“ на даден сайт, медия и т.н. Основната цел на рекламните текстове е да подтикват към действия реципиента, който от наблюдател да се превърне в консуматор и да поиска предлаганата стока, услуга или друго. Именно в това се крие тайната на успешния копирайтинг.
В една от лекциите си по бизнес стратегии добилият световна слава от адаптацията на Мартин Скорсезе „Вълкът от Уолстрийт“ Джордан Белфорд, разказва за успешната продажба. Неговата задача към участниците е била да им подаде химикалка, която те трябва да му продадат. Повечето от тях се насочват към реклама на качествата на химикалката – „Това е чудесна химикалка, пише страхотно, ще ти свърши добра работа“. Е, това вероятно е така, но тя не се отличава с нищо от тази, която имаме на бюрото си. Тогава Белфорд разказва на слушащите лекциите, как поставил тази задача на негов приятел и колега. Въпросният колега взел писалката и казал на Белфорд „Хей, Джо, би ли ми дал автограф?“. Вълкът се съгласил, но му отвърнал, че няма химикалка. Тогава колегата подал химикалката и му казал „100 долара и е твоя“. Вероятно историята е измислена, но съдържа основата на копирайтинг съдържанието – то трябва да отговаря на нуждите на клиента. Дрейтън Бърд, автор на „Директен и дигитален маркетинг на здравия разум“, трите фактора за успешно приложен копирайтинг са честност, чар и изненада.

Още по темата:  Какъв е текстът за копирайтинг?

Честност – Бърд смята, че най-важното оръжие на копирайтинга е да „манипулира честно“. Оксиморонът всъщност звучи, повече от логично, когато бъде осмислен. Честността е най-добрата политика, що се отнася до убеждение. В наши дни социумът е пренаситен откъм манипулативни реклами, абсурдни маркетингови идеи и крайно необективни журналисти. Всички те „свалят звезди“ на своите клиенти и консуматори, само и само да ги убедят в нуждата от употребата на тяхната стока. В повечето пъти става въпрос за не само некачествени, но и за изключително ненужни услуги или продукти, което обаче може да се разбере едва след тяхната употреба. Това е причината много хора да развият „имунитет“ към всякакви невъзможни рекламни послания или поне да бъдат трудно заблудени. Настъпва парадокс, в който хората обичат да консумират, но не обичат да им бъдат пробутвани всякакви неверни факти и трикове. Именно тук идва ролята на честността, като най-„тайното“ явно оръжие в арсенала на копирайтърите. Чрез нея най-успешно се достига до ума на клиента, които биват грабнати още от първия досег до текста. Или както казва самият Бърнбах „Може да притежавате най-изкусните умения и пак да не можете за измислите качества на продукта, ако той не ги притежава.“ (Бърд, 2012). Този принцип обаче парадоксално важи много повече за текстове, рекламиращи продукти, отколкото за медийно съдържание.

Чар – През 1998 г. излезе прословутият „Маската на Зоро“, където сър Антъни Хопкинс обучаваше младият Антонио Бандерас, за да може Алехандро Муриета да замени остарелият Дон Диего де ла Вега. Когато разбойникът вече получи достатъчно боен опит, той попита какво още му липсва, за да сложи маската, а опитният де ла Вега му отвърна „Чар“. Точно така и експертът в рекламата Дрейтън Бърд обяснява, че именно чарът е техниката, чрез която се осъществява общуването с потенциалните клиенти по един непринуден, нормален начин, лишен от всякакви превземки, помпозност и излишна сериозност. Дистанцията се скъсява, употребеният език трябва да е достъпен. Защото консуматорът усеща кога на него се гледа само като на ходещ портфейл. Не, че той е лишен и от този си образ, но при всички положения има нуждата на него да бъде гледано и като на приятел, и такъв, на когото реално може да се помогне – с нова информация, познания, продукт или услуга.

Още по темата:  Какво е копирайтинг? (част втора)

Изненада – Не случайно изненадата е сред основните оръжия на успешния копирайтинг. Това е емоцията, която кара човешкият мозък да запаметява различни неща, като по този начин, консуматорът приема подсъзнателно поднесената информация и започва да я свързва с марката, от която я е получил.
Рекламните текстове принадлежат към сферата на различни медии като телевизия, радио, вестници, кино, Интернет.

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.
Creative Commons License