Практики за сигурността при изработка на уеб сайт

Време за четене: 3 минути

В предишните два текста от поредицата разгледахме подробно ползите от това да защитите успешно уеб сайта си и да го превърнете в едно сигурно хранилища на информация, била тя малка като обем, или голяма. Правилната защита на вашето съдържание зависи не само от системата на управление на съдържанието, която използвате, а и от усилията, вложени в полза на нейното целенасочено и качествено поддържане. Ние сме насреща, за да ви съдействаме това да се случи по най-достъпния за вас начин. Да ви запознаем с възможносите за допълнителна защита при изработката на уеб сайтове е мисия, с която да ви засвидетелстваме, че ние сме ценен сюзник, който да ви насочва и помага.

Досега разгледахме няколко насоки, които биха ви послужили за успешна защита на вашия сайт. Сред тях са избирането на сигурен и надежден хостинг, постоянна актуализация и подбор на качествени и силни пароли. Следвайки тези стъпки, вие правите едно дългосрочно вложение при изработаката на уеб сайтове и при тяхното успешно поддържане. Разбира се, те никак не са единственото нещо, което бихте могли да направите по въпроса за сигурността. Ето защо ние сме насреща да ви разкрием и следващите стъпки по процеса на избягване на възможните рискове от евентуални атаки. Така че не спирайте да четете.

ЗАКЛЮЧВАНЕТО НА АДМИНА ПРИ ИЗРАБОТКАТА НА УЕБ САЙТОВЕ

За да избегнете потенциални хакерски атаки, вие трябва да направите възможно най-затруднено влизането на хакери във вашия администраторски панел, защото в противен случай лесният достъп би спомогнал и за лесното проникване в администраторския профил. Сами можете да се досетите, че това би било фатално за информацията ви и за сайта ви изобщо. Заключването на административната област на WordPress и влизането в системата е добър начин да увеличите сигурността си. Два големи начина да направите това е първо да промените вашия URL адрес за вход по подразбиране за wp-admin и също така да ограничите опитите за влизане. Сигурността чрез неяснота може да бъде лесен и ефективен начин за повишаване на сигурността на WordPress. Това не е фиксирано решение, а просто един малък трик, който определено може да ви помогне да се защитите. WordPress разполага с множество фунцкии, с които да се справите бързо и лесно със затварянето на админ панела. И не забравяйте за уникалността и при тази опция.

  Основателно ли WordPress е най-популярен за изработка на уеб сайтове?

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНО УДОСТОВЕРЯВАНЕ ПРИ ИЗРАБОТКАТА НА УЕБ САЙТОВЕ

Във връзка с предшната насока още при изработката на уеб сайтове вие имате възможността да усложните достъпа до нея, като използвате допълнителното верифициране през телефон например. Най-просто всеки път когато влизате в сайта си и въвеждате паролата си, ще получавате и SMS, с който да потвърдите, че това сте точно вие. Може да ви се струва забавящо процеса по управление на сайта ви, но със сигурност е една от най-мощните ви възможности за защита. В повечето случаи това е 100% ефективно за предотвратяване на атаки с груба сила към вашия WordPress сайт, защото е почти невъзможно нападателят да има и парола, и мобилен телефон.

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА SSL СЕРТИФИКАТИ ПРИ ИЗРАБОТКАТА НА УЕБ САЙТОВЕ

При изработката на уеб сайтове задължително трябва да обърнете внимание на целта, с която стартирате процеса. Ако искате да изградите голям онлайн магазин или друг вид сайт за електронна търговия, вие непременно се нуждаете от SSL сертификати, с които да гарантирате сигурността на целия сайт, но най-вече на вашите потребители. Така плащанията ще преминават сигурно, а клиентите ви ще знаят, че могат да ви се доверят, без изобщо да се колебаят. Ние смятаме, че използването на HTTPS е един от най-пренебрегваните, но в същото време един от най-ефективните начини да защитите сайта си и да го направите функционално достъпен и работещ в полза на вас и на вашите клиенти. Прочетете и другите ни текстове по темата за сертификатите в уеб пространството, за да придобиете ясна представа за тяхното приложение и за важността, която ние виждаме в тях.

  Какво трябва да знаем за изработката на уеб сайтове? (част втора)

Следвайки тези насоки, вие със сигурност ще повишите защитата на вашия информация, ще улесните изработката на уеб сайтовете си, защото ще ги укрепите и така поддръжката им ще е значително по-лека, но и по-ефективна за вас в бъдеще. А за да научите какво още можете да направите в полза на сигурността при изработката на уеб сайтове, следете за следващата част от нашия тестван и доказан наръчник. Той е създаден само и единствено във ваша полза!