Как се пише копирайтинг текст?

Време за четене: 3 минути

Процесът за създаване на копирайтърски текст е изграден от няколко стъпки.

Той може да се прави от един копирайтър или цял копирайтърски отдел, който се ръководи от Head Copywriter .

  • Определянето на целевата ниша се задава от клиента/поръчителя, за когото е предназначен текста. Например една компания за климатици възлага създаването на блог в сайта си, а целта е чрез уникалното свежо съдържание да се раздвижи в класацията на Google. Екипът определя съответната ниша – климатици, климатизация, енергия.
  • След това започва анализа на вече съществуващите търсения. Всеки професионален копирайтинг е успял да заплати, получи, спечели или „изхитрува“ достъп да реалната база данни на търсещите машини за търсенията в тях през последните 12 месеца. Така копирайтърът вижда какво наистина вълнува хората и как търсят. За да бъда потенциален купувач на климатик в очите на копирайтъра, не е нужно да съм търсил „магазин за климатици“. Достатъчно е да фигурират търсения като „online prodajba klimatici”, „климатици цени“ и дори „kak da se razhlada prez liatoto“. И за да има още по-добро разнообразие, което е много важно след като от Google стартираха своят нов алгоритъм HUMINGBURD (Колибри) който обръща огромно внимание на по-дълги фрази като „монтаж на климатици на добри цени в софия“. Подобни словосъчетания с данни за трафика който носят, конкуренцията и сезонността на търсенето могат да бъдат извлечени с инструмента за ключови думи който вече е част от Google Adwords.
  • Следващата стъпка е да определим ключовите думи за бъдещите материали. Те са пряко свързани от въпросните търсения и могат да варират под всякакви
    варианти – „климатици“, „klimatitsi“, „klima cici“, „jega mi e“, „енергийни решения за зимата“, „централна климатизация“ и т.н.
  • След това копирайтърът (или целият екип) започва да измисля подходящи интересни теми, в които може да обхване въпросните търсения и ключови думи (brainstorm). Тук няма грешна тема – всяко заглавие от „Защо се нуждая от климатик“ до „Вярно ли е че климатиците причиняват рак на белите дробове“ върши работа. Тук важи принципът „колкото повече, толкова повече“. Важно е да отбележим, че стъпката за обмисляне на темите се прилага само от качествените копирайтъри. Съществуват много евтини и нискокачествени копирайт услуги, които създават всякакви насилено написани текстове. Но както е известно, евтиното накрая винаги излиза много скъпо. Затова трябва да се заложи на качеството, за сметка на количеството.
Още по темата:  Какво е копирайтинг? (част втора)

Накрая предстои същинското създаване на текста. Тук важат съществени „правила“ (които естествено не са правила в смисъла на „Google препоръчва“, а доказали се с времето практики):

  • Най-добрите текстове са с дължина между 700 и 800 думи.
  • Между 10 и 12 пъти се повтаря ключовата дума в инфинитивна форма.
  • Използва се цялата гама на оформлението – заглавие, подзаглавия, лайтмотив, черен текст, получерен текст, италичен шрифт, снимки.
  • Копирайтърът е освен добър текстописец, то и грамотен по отношение на елементарните програмни езици в Интернет – HTML и CSS.

Разгледайте нашите предложения за професионално изработване на копирайтинг съдържание.

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.
Creative Commons License