Как се пише копирайтинг текст?

Процесът за създаване на копирайтърски текст е изграден от няколко стъпки.

Той може да се прави от един копирайтър или цял копирайтърски отдел, който се ръководи от Head Copywriter .

  • Определянето на целевата ниша се задава от клиента/поръчителя, за когото е предназначен текста. Например една компания за климатици възлага създаването на блог в сайта си, а целта е чрез уникалното свежо съдържание да се раздвижи в класацията на Google. Екипът определя съответната ниша – климатици, климатизация, енергия.
  • След това започва анализа на вече съществуващите търсения. Всеки професионален копирайтинг е успял да заплати, получи, спечели или „изхитрува“ достъп да реалната база данни на търсещите машини за търсенията в тях през последните 12 месеца. Така копирайтърът вижда какво наистина вълнува хората и как търсят. За да бъда потенциален купувач на климатик в очите на копирайтъра, не е нужно да съм търсил „магазин за климатици“. Достатъчно е да фигурират търсения като „online prodajba klimatici”, „климатици цени“ и дори „kak da se razhlada prez liatoto“. И за да има още по-добро разнообразие, което е много важно след като от Google стартираха своят нов алгоритъм HUMINGBURD (Колибри) който обръща огромно внимание на по-дълги фрази като „монтаж на климатици на добри цени в софия“. Подобни словосъчетания с данни за трафика който носят, конкуренцията и сезонността на търсенето могат да бъдат извлечени с инструмента за ключови думи който вече е част от Google Adwords.
  • Следващата стъпка е да определим ключовите думи за бъдещите материали. Те са пряко свързани от въпросните търсения и могат да варират под всякакви
    варианти – „климатици“, „klimatitsi“, „klima cici“, „jega mi e“, „енергийни решения за зимата“, „централна климатизация“ и т.н.
  • След това копирайтърът (или целият екип) започва да измисля подходящи интересни теми, в които може да обхване въпросните търсения и ключови думи (brainstorm). Тук няма грешна тема – всяко заглавие от „Защо се нуждая от климатик“ до „Вярно ли е че климатиците причиняват рак на белите дробове“ върши работа. Тук важи принципът „колкото повече, толкова повече“. Важно е да отбележим, че стъпката за обмисляне на темите се прилага само от качествените копирайтъри. Съществуват много евтини и нискокачествени копирайт услуги, които създават всякакви насилено написани текстове. Но както е известно, евтиното накрая винаги излиза много скъпо. Затова трябва да се заложи на качеството, за сметка на количеството.

Накрая предстои същинското създаване на текста. Тук важат съществени „правила“ (които естествено не са правила в смисъла на „Google препоръчва“, а доказали се с времето практики):

  • Най-добрите текстове са с дължина между 700 и 800 думи.
  • Между 10 и 12 пъти се повтаря ключовата дума в инфинитивна форма.
  • Използва се цялата гама на оформлението – заглавие, подзаглавия, лайтмотив, черен текст, получерен текст, италичен шрифт, снимки.
  • Копирайтърът е освен добър текстописец, то и грамотен по отношение на елементарните програмни езици в Интернет – HTML и CSS.

Разгледайте нашите предложения за професионално изработване на копирайтинг съдържание.

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.
Creative Commons License