Как да спрем Gutenberg редактора в WordPress?

Време за четене: < 1 минута

Новата версия на WordPress – 5.0 е вече тук! Нова мейджър версия на популярния CRM води до един единствен въпрос, а именно – съвместима ли е темата и плъгините ми с новия WordPress?

Говорейки за WordPress 5, обаче, този въпрос има далеч по-голяма тежест. Причината е новият редактор Gutenberg, който е гарантирано несъвместим с вашата тема, page builder или визуализиращ плъгин.

Докато чакаме официален рилийз на вашите допълнения, ние ви предлагаме три бързи и лесни начина, да изключите временно Gutenberg.

 

1. Инсталирайте класическия текстов редактор

Всичко, от което се нуждаете е да инсталирате плъгина Classic Editor Addon. С него ще можете да възвърнете традиционния вид на вашия редактор мигновено.

 

2. Инсталирайте плъгина Disable Gutenberg WordPress Plugin

Друг подходящ плъгин е Disable Gutenberg. Инсталацията е проста, а възможностите за персонализация всякакви – можете да изключите Gutenberg изцяло или само за определен тип публикации, потребители или плъгини.

 

3. Добавете функция в сайта си

Ако имате експертни познания за структурата на вашия WordPress, тогава просто локирайте файла functions.php на вашата тема (който се намира във wp-content/themes/вашата-тема/) и добавете следния ред най-отдолу:

add_filter('use_block_editor_for_post', '__return_false');

 

Напомняме ви винаги да създавате резервно копие на файловете и базата данни на вашия сайт преди да правите каквото и да било! Нашите съвети са с цел разбиране на процеси, а не чупене на вашия сайт 🙂

Още по темата:  Какво е WordPress – ръководство за начинаещи

Разбира се, оставаме на разположение, ако имате нужда от професионална помощ.