Защо WordPress е най-популярният CMS в България и света?

Време за четене: 4 минути

WordPress е безплатен софтуер, който помага на потребителите да създават, управляват, актуализират и организират съдържание като текст, видео, изображения или аудио за своя уеб сайт или блог. Всички подобни системи за управление на съдържание днес са познати още със съкращението CMS. WordPress е CMS платформа, която е популярна по цял свят, а в последните години стремително набира скорост и у нас, в България, където все повече потребители се възползват от възможностите на WordPress за създаване и менажиране на техните сайтове. Независимо дали става въпрос за огромен онлайн пазар, или за блог за лично творчесто, WordPress е удобна платформа, която ще ви позволи без много умения да създавате съдържание и да го предлагате в мрежата.

WordPress е мощен и универсален инструмент, който позволява лесно и удобно да управлявате и своите бизнес сайтове. Най-честата употреба на платформата е именно от фирми, които предлагат услугите и продуктите си онлайн. Първоначално наложената идея, че WordPress е подходящ единствено за поддържане на блогове отдавна е в миналото. В последните години платформата се разви с бърза скорост и даде възможност на потребителите да се възползват от множество плъгини и теми, с които да придадат по-завършен вид на своя сайт.

Още през 2015 година в публикуван от W3 Techs, Web Technology Surveys доклад, който анализира използването на различни CMS-и по света, става ясно, че WordPress е една от най-използваните и популярни платформи по целия свят. Около 30% от всички сайтове използват WordPress, което означава, че 1/3 от всички собственици на уеб сайтове в света се доверяват на платформата и смятат, че тя е най-удобният начин за поддържане на съдържание в мрежата. В България този процент е още по-висок. У нас WordPress е най-известният CMS и все повече хора го използват за поддръжката на техните сайтове и блогове. Тези факти, разбира се, будят множество въпроси, на които ние сме решили да ви отговорим. Ето няколко от най-важните причини WordPress да печели толкова много потребители:

  Създаване на онлайн магазин в WordPress с WooCommerce (част 1)

WORDPRESS Е ЛЕСЕН ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ

Известно е, че така наречените „три чудовища“ на CMS са най-популярните софтуери за поддръжка на сайтове. Става дума за WordPress, Joomla и Drupal. Сред тях WordPress е най-лесният и най-опростен CMS. Той ви дава възможността да създавате уеб сайтове, без да е необходимо да знаете компютърен език или да се занимавате с програмиране. Много лесно можете да се погрижите за оформлението на сайта си, както и за неговата функционалност. Таблото на WordPress е изключително практично и дори човек със съвсем малко информация може да създаде сайт, да публикува съдържание и то по много издържан начин.

WORDPRESS Е УДОБЕН ЗА УПРАВЛЕНИЕ

WordPress е платформа, която ви прави независими от дизайнери и програмисти. С него можете сами да променяте всяко нещо в сайта си, без да чакате. Можете да актуализирате съдържание веднага с много малко усилия. Освен това можете да споделите задачата с повече хора, които имат достъп до платформата и така да споделите ангажиментите по поддръжка на сайта, което значително ще ви облекчи.

SEO ОПТИМИЗАЦИЯТА И WORDPRESS

Още нещо, което прави WordPress предпочитан софтуер е класирането му в търсачките. Те по-често откриват сайтове, поддържани с тази платформа, тъй като WordPress има прост код, който бива лесно индексиран от всички търсачки. Освен това всеки път, когато добавяте ново съдържание във вашия сайт или актуализирате вече съществуващо такова, функцията Ping на WordPress автоматично уведомява търсещите машини за това, което със сигурност е голямо предимство. Особено ако предлагате продукти или услуги онлайн.

  Какво е WordPress – ръководство за начинаещи

WORDPRESS Е МОБИЛЕН

С други думи казано, не е нужно да създавате отделно мобилна версия на сайта си, защото, ако той се поддържа с WordPress, то версията му автоматично се конфигурира и става подходяща и за мобилни телефони.

WORDPRESS СЕ ИНСТАЛИРА БЪРЗО

Като цяло WordPress е изключително бърз софтуер. Той има лесен процес на инсталация чрез хостинг, което няма да ви отнеме повече от час. Тъй като повечето сайтове се създават за фирми, заети с дейността си, това се оказва изключително полезно.

WORDPRESS СПЕСТЯВА ПАРИ

Както вече споменахме това е платформа за свободно ползване и предлага множество безплатни приставки и теми, което ще ви помогне да спестите много пари. Единственото, за което плащате, е годишния хостинг, а и самият той е доста икономичен и няма да натежи на вашия бюджет.

РАЗШИРЯВАНЕ НА WORDPRESS

WordPress е постоянно развиваща се платформа, която предлага изключително много възможности. Темите и плъгините, които можете да прилогите към своите сайтове са хиляди, което ви дава удобството да изграждате цялостния облик на сайта си според вашето собствено виждане, да добавяте връзки, да надстойвате непрекъснато. Като цяло това е една изключително голяма и динамична среда, където новите идеи са постижими. Ето защо WordPress набира все повече скорост и застава на челна позиция в класациите сред останалите CMS-и в България и по света.

  8 неща, които да знаем за WordPress (част 2)

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.