Сравнение между WordPress, Joomla и Drupal

Време за четене: 4 минути

КАКВО Е CMS – СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СЪДЪРЖАНИЕ?

Съвремието ни позволява да имаме неограничен достъп на информация, да получаваме и да предлагаме такава благодарение на интернет. Доста от потребителите в интернет има свой личен уеб сайт или блог, който поддържат, Множество фирми, организации и учреждения разчитат именно на мрежата за споделяне на извършваните от тях дейности и услуги. Днес има ужасно много онлайн пазари и магазини, където можете да се снабдите с всичко необходимо. Това голямо разнообразие се дължи както на множеството предлагани услуги и продукти, така и на лесната и достъпна възможност те да бъдат публикувани в мрежата. За това служат CMS-ите или иначе казано – системите за управление на информация. Това са платформи за поддръжка на сайтове, които дават възможност всеки сайт да бъде функционален и да има завършен външен вид според идеите на притежателите си.

КОИ СА НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ CMS-И В СВЕТА

Статистиките показват, че най-известният CMS в света е WordPress, който менажира около 30% от световните уеб сайтове и блогове. WordPress е най-предпочитаната платформа стед потребителите по множество причини, които сме ви разказали в друг наш текст. Това, че е най-предпочитаният софтуер изобщо не означава, че WordPress е единствената възможност на ползвателите на уеб сайтове, но определено челните му позиции в класациите посочват, че можете спокойно да се доверите на WordPress, който не изисква от вас никакви специални умения, а просто желание да функционализирате и персонализирате сайта си лесно, бързо и удобно.

Според световните класации три са титаните сред множеството CMS-и, които ще ви позволят да създадете сайт или блог и спокойно да управлявате съдържанието му, като сами лесно го надстройвате. Това са WordPress, Joomla и Drupal.

СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ WORDPRESS И JOOMLA

WordPress е широко известна платформа по цял свят като най-опростеният и лесен начин да създадете сайт или блог. Най-често на WordPress се доверяват начинаещи, които съвсем бързо усвояват основните умения, нужни за поддръжка на съдържание и успяват да се справят с изграждането на иначе сложни и оригинални сайтове. В това отношение Joomla е много близка до WordPress, защото също е платформа, подходяща за начинаещи. И двата софтуера ползват удобен интерфейс и модули, които да направят персонализирането и функционализирането на всеки сайт изключително лесно. Изобщо не е нужно да се занимавате с програмиране или да знаете сложни компютърни кодове, за да умеете да боравите и с двете платформи. Затова независимо дали сте нов блогър, или опитен дизайнер, лекотата на WordPress и Joomla ще ви е от полза.

СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ WORDPRESS И DRUPAL

Drupal e малко по-сложен софтуер от WordPress и Joomla и се учи по-бавно. Drupal изисква повече умения и знания, за да бъде управляван. Предимството му е, че той е доста мощен софтуер, който ви позволява да боравите с много повече информация и данни. Въпреки това в последните години WordPress се разви изключително стремглаво и стана сериозен конкурент на Drupal относно мащаба на предлагания от вас сайт. Повечето създатели на онлайн магазини, които искат да предложат на клиентите си по-голямо разнообразие от стоки и модели, залагат на Drupal, но е мит, че WordPress може да поеме само по-леки сайтове и че е пригоден предимно за създаване на блогове. Напротив – той също като Drupal може да ви бъде ценен съюзник в изграждане на голям интернет маркет. Още едно от предимствата на Drupal според аналитиците е неговата сигурност. Програмистите с опит в HTML обикновено предпочитат него, тъй като по-лесно боравят с опциите му. Това обаче не е тенденция и независимо дали сте нов в мрежата, или се занимавате активно с „кодене“, можете да направите своя избор на платформа според възможностите, предлагани от всеки един от титаните.

Всъщност сходствата във възможностите са много повече, отколкото различията, защото същността им е сходна и тя е изградена в полза на потребителя. И все пак WordPress привлича все повече ползватели, защото като цяло е по-богата платформа. Макар, че и трите платформи са безплатни за ползване, по последни статистики WordPress има потребление над 311 милиона, докато Joomla има само 26 милиона, а Drupal – 31 милиона. Темите, които WordPress разполага са над 4000, докато Joomla има около 1000, а Drupal около 2000. Плъгините, които можете да добавите към сайта си в WordPress са около 45-50 хиляди, в Joomla са само 7 хиляди, а в Drupal – около 34-35 хиляди. И докато Dropal е по-техничен, Joomla е по-подходяща за социални мрежи и информационни сайтове, то WordPress ви дава една чудесна възможност да получите повече. Затова неслучайно сред „трите големи“ CMS-и WordPress заслужено привлича още и още потребители и е най-разпространената и използвана платформа у нас и по целия свят.

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.