Сравнение между WordPress, Joomla и Drupal

Време за четене: 4 минути

КАКВО Е CMS – СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СЪДЪРЖАНИЕ?

Съвремието ни позволява да имаме неограничен достъп на информация, да получаваме и да предлагаме такава благодарение на интернет. Доста от потребителите в интернет има свой личен уеб сайт или блог, който поддържат, Множество фирми, организации и учреждения разчитат именно на мрежата за споделяне на извършваните от тях дейности и услуги. Днес има ужасно много онлайн пазари и магазини, където можете да се снабдите с всичко необходимо. Това голямо разнообразие се дължи както на множеството предлагани услуги и продукти, така и на лесната и достъпна възможност те да бъдат публикувани в мрежата. За това служат CMS-ите или иначе казано – системите за управление на информация. Това са платформи за поддръжка на сайтове, които дават възможност всеки сайт да бъде функционален и да има завършен външен вид според идеите на притежателите си.

КОИ СА НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ CMS-И В СВЕТА

Статистиките показват, че най-известният CMS в света е WordPress, който менажира около 30% от световните уеб сайтове и блогове. WordPress е най-предпочитаната платформа стед потребителите по множество причини, които сме ви разказали в друг наш текст. Това, че е най-предпочитаният софтуер изобщо не означава, че WordPress е единствената възможност на ползвателите на уеб сайтове, но определено челните му позиции в класациите посочват, че можете спокойно да се доверите на WordPress, който не изисква от вас никакви специални умения, а просто желание да функционализирате и персонализирате сайта си лесно, бързо и удобно.

  Какво е WordPress – ръководство за начинаещи

Според световните класации три са титаните сред множеството CMS-и, които ще ви позволят да създадете сайт или блог и спокойно да управлявате съдържанието му, като сами лесно го надстройвате. Това са WordPress, Joomla и Drupal.

СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ WORDPRESS И JOOMLA

WordPress е широко известна платформа по цял свят като най-опростеният и лесен начин да създадете сайт или блог. Най-често на WordPress се доверяват начинаещи, които съвсем бързо усвояват основните умения, нужни за поддръжка на съдържание и успяват да се справят с изграждането на иначе сложни и оригинални сайтове. В това отношение Joomla е много близка до WordPress, защото също е платформа, подходяща за начинаещи. И двата софтуера ползват удобен интерфейс и модули, които да направят персонализирането и функционализирането на всеки сайт изключително лесно. Изобщо не е нужно да се занимавате с програмиране или да знаете сложни компютърни кодове, за да умеете да боравите и с двете платформи. Затова независимо дали сте нов блогър, или опитен дизайнер, лекотата на WordPress и Joomla ще ви е от полза.

СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ WORDPRESS И DRUPAL

Drupal e малко по-сложен софтуер от WordPress и Joomla и се учи по-бавно. Drupal изисква повече умения и знания, за да бъде управляван. Предимството му е, че той е доста мощен софтуер, който ви позволява да боравите с много повече информация и данни. Въпреки това в последните години WordPress се разви изключително стремглаво и стана сериозен конкурент на Drupal относно мащаба на предлагания от вас сайт. Повечето създатели на онлайн магазини, които искат да предложат на клиентите си по-голямо разнообразие от стоки и модели, залагат на Drupal, но е мит, че WordPress може да поеме само по-леки сайтове и че е пригоден предимно за създаване на блогове. Напротив – той също като Drupal може да ви бъде ценен съюзник в изграждане на голям интернет маркет. Още едно от предимствата на Drupal според аналитиците е неговата сигурност. Програмистите с опит в HTML обикновено предпочитат него, тъй като по-лесно боравят с опциите му. Това обаче не е тенденция и независимо дали сте нов в мрежата, или се занимавате активно с „кодене“, можете да направите своя избор на платформа според възможностите, предлагани от всеки един от титаните.

  Качествена защита при изработка на уеб сайтове

Всъщност сходствата във възможностите са много повече, отколкото различията, защото същността им е сходна и тя е изградена в полза на потребителя. И все пак WordPress привлича все повече ползватели, защото като цяло е по-богата платформа. Макар, че и трите платформи са безплатни за ползване, по последни статистики WordPress има потребление над 311 милиона, докато Joomla има само 26 милиона, а Drupal – 31 милиона. Темите, които WordPress разполага са над 4000, докато Joomla има около 1000, а Drupal около 2000. Плъгините, които можете да добавите към сайта си в WordPress са около 45-50 хиляди, в Joomla са само 7 хиляди, а в Drupal – около 34-35 хиляди. И докато Dropal е по-техничен, Joomla е по-подходяща за социални мрежи и информационни сайтове, то WordPress ви дава една чудесна възможност да получите повече. Затова неслучайно сред „трите големи“ CMS-и WordPress заслужено привлича още и още потребители и е най-разпространената и използвана платформа у нас и по целия свят.

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.