Какво е WordPress – ръководство за начинаещи

Време за четене: 4 минути

Днес живеем в мобилно и модерно съвремие, в което почти всеки човек има достъп до интернет. И не само. Доста хора разполагат с личен сайт или блог, всяка фирма предлага услугите и продуктите си в интернет. Възползвайки се от неговите възможности, все повече хора днес се обръщат към платформата WordPress. Но какво всъщност е WordPress? В основата си това е най-опростеният и популярен начин за създаване на собствен уеб сайт или личен блог. Около 29% от сайтовете в интернет използват платформата WordPress, което означава, че на всеки 3-4 сайта, поне един се менажира именно по този начин. Ако това ви звучи като лотария, то ще го обясним на малко по-техничен език. WordPress е система за управление на съдържанието с отворен код, лицензирана под GPLv2, което означава, че всеки може да използва или модифицира софтуера WordPress безплатно. Освен това вие можете да управлявате сайта си лесно и удобно, без да се налага да изучавате специален компютърен език и без да сте запознати с програмирането. Достъпността на WordPress я превръща един от най-добрите и предпочитани от потребителите начини за изграждане на различни типове сайтове.

КАКВИ ВИДОВЕ УЕБ САЙТОВЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗГРАЖДАТЕ С WORDPRESS?

Преди много време още със създаването си WordPress беше преди всичко инструмент за създаване на блогове, а не на традиционни уеб сайтове. Бързото разрастване на платформата наложи и нейното бързо развитие. Днес с наложените промени в основния код и благодарение на масивната система от приставки и теми с WordPress можете да създавате всякакъв тип уеб сайтове. Много потребители днес използват платформата за изграждане на блог, портфолио, автобиография, форум, социална мрежа, магазини за електронна търговия, бизнес сайтове и много други.

  Защо WordPress е най-популярният CMS в България и света?

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ WORDPRESS.ORG И WORDPRESS.COM

Основната разлика между двата типа платформи е хостингът. WordPress.org e безплатен софтуер с отворен код, който ви дава множество възможности за поддръжка на сайт. Най-често той е наричан самостоятелно хостван сайт, защото вие създавате собствен уеб хост, който да е изцяло ваш. WordPress.com се захранва от готов софтуер и е платена услуга, която предлага по-голяма гъвкавост. Но ако искате сайтът ви да е изцяло ваш, най-добре започнете със собствен хост, като си закупите уеб хостинг и домейн, които да са 100% ваши.

КАК И КОГА СТАРТИРА ПЛАТФОРМАТА WORDPRESS?

WordPress стартира като самостоятелен проект през 2003 година. Днес той има ужасно много сътрудници, благодарение на които непрекъснато се развива и разширява. Ако трябва да проследим корените му обаче, те тръгват от Мат Муленвег и Майк Литъл, които заедно дават началото на платформата. Оттогава насам Мат Муленвег се превърна в лицето на WordPress и най-често името му се свързва с основаната от него компания Automatic, която стои зад услугата WordPress. Оттогава историята на платформата е много дълга и може да се обобщи просто с бърз разцвет и огромно развитие.

КОЙ ИЗПОЛЗВА WORDPRESS?

WordPress се използва както от физически лица, така и от големи фирми и техните служители. Можем дори да ви дадем няколко примера. Сайтът на Белия дом се захранва с WordPress. Тази платформа използват също някои от доста известните банди и групи като например Ролинг Стоунс. Така че няма значение какъв е сайтът ви и какво предлагате или показвате в интернет пространството. WordPress е вашата възможност да го направите бързо, лесно и удобно.

  Качествена защита при изработка на уеб сайтове

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА WORDPRESS?

  1. Едно от най-ценните предимства на WordPress е това, че той е безплатен и с отворен код, което означава, че ще трябва да заплатите малко пари за хостинг, след което софтуерът е изцяло ваш и можете спокойно да го използвате.
  2. Още едно ценно предимство на WordPress е огромното разнообразие от теми и приставки, с които можете да променяте както начина, който изглежда, така и начина, по който функционира вашият сайт. Като съответно, темите ще променят изглежда, а приставките – функционалността на сайта ви. В момента има над 50000 безплатни приставки за WordPress и над 5000 безплатни теми, така че вие имате огромни възможности.
  3. Друго ценно предимство на WordPress е това, че това е платформа, която е изключително лесна за инсталиране и не е нужно да сте технологичен гений, за да можете да създадете вашия личен сайт точно така, както си го представяте.
  4. WordPress е гъвкава платформа, която ви позволява да изградите всякакъв тип сайт или да разширите вече съществуващ с форум например.

И това са само част от множеството предимства на платформата WordPress. Не се колебайте, а прочетете и останалите ни текстове по темата WordPress, които ще ви помогнат лесно и бързо да се научите да боравите със софтуера и да създадете сами вашия уникален и неповторим уеб сайт!

  Как да се справим с Remove Query Strings From Static Resources?

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.