Как да създадем WordPress сайт?

Време за четене: 4 минути

WordPress е най-добрата, удобна и лесна за управление готова система за изграждане на сайтове. С WordPress можете да създавате от малки сайтове с две до три страници, до големи сайтове със сложни функционалности. И най-хубавото е, че можете да изградите своя сайт съвсем сами. Тук ще ви покажем как да започнете своя първи сайт на WordPress, а останалото оставяме на вашето въображение.

КАКВО НИ ТРЯБВА, ЗА ДА ЗАПОЧНЕМ СВОЯ WORDPRESS САЙТ?

Преди да създадете свой сайт на WordPress е необходимо да изпълните три стъпки: да закупите свой домейн и хостинг, както и да инсталирате WordPress платформата на своя хостинг. След инсталацията на WordPress разполагате с удобен за потребителя административен панел, в който има всичко необходимо за изграждане, настройване и управление на вашия сайт. Продължаваме нататък.

ИЗБОР НА ТЕМА ЗА WORDPRESS САЙТ

Външният вид на всеки WordPress сайт се управлява от професионално създадена WordPress тема, която можете да инсталирате, за да промените начина, по който изглежда вашият уеб сайт. Всеки WordPress сайт идва с базова тема по подразбиране, която в повечето случаи не е подходяща за нуждите ви. Това не трябва да ви тревожи, защото има хиляди безплатни и платени WordPress теми, които можете да инсталирате на уебсайта си. В базата данни разполагате с филтри, по които да откриете темата, която подхожда на вашата идея за визия и подредба, след което натиснете бутона за инсталиране.

  Как да спрем Gutenberg редактора в WordPress?

Веднъж инсталирана, вашата WordPress тема позволява да бъде променяна като натиснете линка Настройки от Appearance менюто. Тук можете да променяте настройките на темата върху реално preview на вашия WordPress сайт. Не е необходимо да бързате с настройките на темата. Често е много по-удобно да направите това, когато вече имате някакво съдържание.

Сега да разгледаме как да въведете съдържание в сайта.

ДОБАВЯНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕ В WORDPRESS САЙТ

По подразбиране WordPress идва с два основни типа съдържание – Публикации и Страници. Публикациите са част от блогови структури и се визуализират в обърнат хронологичен ред (най-новите се показват първи). Този тип съдържание разглеждаме в „ Как да създадем WordPress блог“.

Статиите са предвидени да визуализират статично съдържание, като страници „за нас“, „контакти“, „условия и правила“ и т.н. По подразбиране WordPress визуализира блоговата секция на първа страница, но можете да промените това и да настроите като първа да се визуализира, която си поискате страница. Можете да създадете отделна страница за своя блог или дори въобще да нямате блог на сайта си. Започнете, като създадете първите страници на WordPress сайта си. Дори все още да не разполагате с цялото им съдържание, винаги можете да ги допълвате и променяте впоследствие.

Създавате страница от секция Страници>Добави нова в главното меню. Това ви отвежда в панел за управление на страница. Тук разполагате с поле за вписване на заглавие на страницата. По-долу се намира текстов редактор, където можете да добавяте всякакво съдържание – текст, линкове, видео, аудио, снимки и др. След като имате някакво съдържание можете да направите страницата видима на сайта като натиснете бутона Публикувай. Можете да повтаряте този процес като добавите още страници за различни секции на вашия WordPress сайт. Например страница „за нас“, „свържете се с нас“ или страница „блог“, в която ще се визуализират публикациите в блога.

  Създаване на онлайн магазин в WordPress с WooCommerce (част 2)

ПЕРСОНАЛИЗИРАНЕ НА WORDPRESS САЙТ

След като сте въвели съдържание е време да го оформите в добра представителна визия на уеб сайта си.

Настройване на създадена от вас страница за homepage

Това се прави от меню Настройки > Четене, в админ панела. Под Front page displays, давате отметка на A static page и от падащото меню изберете някоя от страниците, които създадохте по-рано. WordPress вече ще използва тази страница за home page на сайта ви.

Секция коментари

WordPress върви с вградена система за коментари, която можете да настройвате от Настройки>Коментари в главното меню.

Създаване на менюта за навигации

За да създадете менюта за навигации, трябва да отидете в главното меню на Appearance>Менюта. Тук давате име на вашето меню и натискате бутон Създай меню, като за момента то ще е празно. След това от списъка вляво отмятате страниците, които искате да се показват в това меню и ще видите как те се появяват в празното пространство под заглавието, където можете да променяте последователността им в менюто. Накрая остава само да отметнете в коя секция на сайта да се показва създаденото меню.

ПЛЪГИНИ ЗА WORDPRESS

Плъгините са нещо като приложения за вашия WordPress сайт. Те добавят към него различни функционалности, напр. контактни форми, фото галерии и т.н. Към момента има около 50 000 безплатни плъгина за WordPress, както и голямо количество платени. С такова многообразие от постоянно развиващи се функционалности WordPress дава ненадминато многообразие от възможности да създавате сайтове на изключително ниво, включително, интернет магазини, социални мрежи и мн. др.

  Изменения в пазарния дял на системите за изработка на уеб сайтове

Съдържанието на този сайт е запазено от силата на договора с Creative Commons 4.0.